Erdoğan ŞENTÜRK Mutlu Fm' in sorularını yanıtladı.
Mutlu Fm İzorya' yı Ağırladı
İzorya Zeytinyağı Yönetimini temsilen programa Erdoğan ŞENTÜRK katıldı. Zeytin sektörünün masaya yatırıldığı programda, bu yılki rekolte değerlendirildi.
İzorya olarak Mut zeytinyağını ve zeytinini yurt içi ve yurt dışı bir çok fuarda temsil ettiklerini belirten ŞENTÜRK, ''bütün enerjimizi mut zeytinyağının tanıtımına harcıyoruz'' dedi. Yurt içinde katıldıkları fuarlardan bahseden ŞENTÜRK, ayrıca Mut yöresini temsilen; Japonya' da, Moskova' da ve Londra' da düzenlenen fuarlara zeytinyağı gönderdiklerini ve bu zeytinyağları buralarda tüketicilerin değerlendirmelerine tabi tutularak, tüketicilerin en sevdiği Zeytinyağları arasına girmeyi başardığını belirtti.
İzorya olarak zeytinyağını kozmetik ürünlerde de değerlendireceklerini belirten Erdoğan ŞENTÜRK, zeytinyağlı şampuan, zeytinyağlı saç kremi (saç bakım yağı), zeytinyağlı sıvı sabun, zeytinyağlı güneş yağı, zeytinyağlı el ve vucut losyonu, hava almayan saçlara özel zeytinyağlı şampuan, zeytinyağlı masaj yağı gibi ürünleri İzorya markasıyla tüketicilerin beğenisine sunacaklarını, bununla ilgili demo üretimlere bir kozmetik firması ile birlikte başladıklarını da sözlerine ekledi. ŞENTÜRK ''Bu sayede mut zeytinyağı, İzorya markasıyla katma değer kazanacak'' şeklinde konuştu.
2011-2012 Zeytin sezonunun Mut için var yılı olduğunu dile getiren Erdoğan ŞENTÜRK, zeytin rekolte beklentisinin yüksek olduğuna dikkat çekerek, elde edilecek zeytin ve zeytinyağının pazarlanması konusunda; ''sivil toplum kuruluşları, bürokrasi ve bu işle uğraşan firmalarla birlikte Mut halkı olarak bir arada hareket edip Mut Zeytinyağının reklamını koordine bir şekilde yapabilirsek pazarlama sorunsuz olacaktır'' diye konuştu. Türkiye' de kişi başına düşen zeytinyağı tüketiminin 1-1,5 litre arasında olduğunu dile getiren ziraat mühendisi Erdoğan ŞENTÜRK, ''önce insanımızı zeytinyağının faydaları konusunda bilinçlendirmeliyiz'' dedi.
Türkiye' de tescilli en yaşlı zeytinin bu gün için Mut' a bağlı Haydar Köyü' nde olduğuna dikkat çeken ŞENTÜRK, ''1300 yaşındaki bu yaşayan tarih, ilçemiz için büyük önem taşımaktadır yeter ki reklamını iyi yapalım'' dedi... ''1300 yaşındaki ANIT AĞAÇ, halen meyve vermektedir, belki de Türkiye' deki birçok zeytin bölgesine, ilk zeytin Mut' tan gitmiş olabilir'' diyerek sözlerine devam etti.
Zeytin ve zeytinyağının dünyada bir raiç bedeli olduğunu vurgulayan ŞENTÜRK, zeytinin çok ya da az olmasının fiyat konusunda belirleyici olmayabileceği şeklinde yorum yaptı.
Zeytin hasadı konusunda da önemli noktalara değinen Erdoğan ŞENTÜRK, zeytin üreticilerini, ham zeytin toplamamaları, aceleci davranmamaları, olgun zeytin toplamanın daha uygun olacağı konularında uyardı. Zeytin hasadının uzun bir zaman dilimine yayılması gerektiğini, ''zeytinin hem yeşili, hem siyahı, hem de yağlığı güzel, bütün bu güzellikler yaşanmalı'' şeklinde yorum yaptı. ''erken dönemde hasat edilen zeytin hem kilo dövmüyor hem de yağsız, bu büyük bir israftır, olgunlaşmayan zeytinleri toplamamalıyız'' dedi.
Yağ kalitesi ile ilgili de yorumlarını belirten Erdoğan ŞENTÜRK; ''dip zeytini ile daldan toplanan zeytin ayrı sıkılmalıdır, dipten toplanan yere dökülmüş zeytinlerin, daldan toplanan zeytinlerle birlikte sıkılması yağ kalitesini olumsuz etkilemektedir'' diyerek, zeytin üreticilerinin, zeytinlerini toplamadan önce fabrikalardan randevu almaları konusuna vurgu yapan ŞENTÜRK, '' daha iyi hizmet için ve yığılma yaşanmaması için önceden sıra almak ŞART'' dedi...
ŞENTÜRK, son olarak bütün üreticilere verimli ve bol mahsüllü bir yıl diledi...